Søk i denne bloggen

tirsdag 7. desember 2010

OM ALUMINIUMSINDUSTRIEN I HOLMESTRAND

Videreforedling av aluminium har en lang historie i Holmestrand. Helt fra A/S Nordisk aluminiumindustri ble stiftet i 1917 har videreforedling av råaluminium vært viktig for Norge. Produksjonen i Holmestrand tok til i 1919 og siden den gang har det vært stor aktivitet i fabrikklokalene. Bedriften går fortsatt under navnet ”Nordisk” på folkemunne selv om bedriften fra 1967 var en del av ÅSV, for siden å bli kjøpt opp av Norsk Hydro i1986.

Det er en stund siden at skip med råaluminium fra Høyanger la til kai. I dag er det resirkulert aluminium som utgjør det meste av råmaterialet som videreforedles.

Det er ikke bare utgangspunktet for videreforedling som har gjennomgått store forandringer. Utviklingen har gått fra å være håndverkbasert og mekanisert til å bli mer og mer automatisert og datastyrt. Produktspekteret har endret seg etter som behovene og markedet har skiftet. Aluminium- bedriften i Holmestrand har tilpasset seg endringene, men også vært med på å styre markedet. På flere områder har man gjort et pionerarbeid innen teknologi og produktutvikling. I dag er det mest halvfabrikata som sendes ut av fabrikken med unntak av flyfraktcontainere. Tidligere ble det produsert flere ferdigvarer. Mest kjente er nok produktene med ”HØYANG-merket”. Navnet ”Høyang”, skyldes at råaluminiumet kom fra Høyanger.

Fra fabrikken i Holmestrand rullet store tanker til bryggerier, meierier, bensinselskap m.m. ut av byen på lasteplan og tog. Det ble levert til fly,- og bilindustrien, lakkerte bånd til hermetikkindustrien og ”slugs” til tubeindustrien. ”Nordisk” hadde også en egen byggvareavdeling som leverte veggbekledninger og A-tak.
Det folk flest forbinder med Høyang er nok kjøkkentøyproduksjonen. Kokekar i alle størrelser, ”kaffelars”, ”trillingkarene”, saftkokeren og trykkokeren, for å nevne noen av Høyangslagerne, forenklet husmorens hverdag. Det forteller i hvert fall reklamene som man har anledning til å se i utstillingen.
Holmestrand Aluminium museum ønsker å formidle bedriftens utvikling og produkthistorie, men også hvor viktig arbeideren er i denne sammenheng. Kampen for bedre arbeidsbetingelser og miljø, for å ikke glemme helsevern og det sosiale, er viktige aspekter og har sin naturlige plass i utstillingen.

En kan fortsatt se spor etter ulik industrivirksomhet i tak og vegger i museet som er lokalisert i Hydros fabrikk midt i Holmestrand sentrum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar